Workshops


Het verhaal dat je leeft

 Zin in een APK voor de ziel? Dan is zelfreflectie aan de hand van creatieve schrijfopdrachten iets voor jou.

 

HET VERHAAL DAT JE LEEFT is een oefening in ervaringsgericht schrijven. Het is het bewijs dat je leeft, en tegelijkertijd een weergave van het script dat je bewust of onbewust uitleeft. Je eigen ervaringen vormen letterlijk je betekenis. Wat we in elkaar kunnen herkennen en erkennen: Waar in ons leven worden we geregeerd door de verhalen waar we mee leven? En waar schrijven we ons eigen verhaal?

 

Narratieve psychologie

De theorie en de oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het autobiografisch geheugen en de functie van herinneringen en levensverhalen. Door jezelf de juiste vragen te stellen kun je valkuilen ontdekken, lastige ervaringen een plaats geven en bepaalde episodes uit je leven op een andere manier bezien. Wil je meer weten over het hoe en wat, lees dan Op verhaal komen: je autobiografie als bron van wijsheid van Ernst Bohlmeijer & Gerben Westerhof.

 

Wat je kunt verwachten

We zijn ontspannen en aandachtig bezig tijdens de schrijfcyclus. Geen prestatie- of resultaatdwang dus. Je maakt contact met wat er speelt in je leven en schrijft erover aan de hand van aansprekende opdrachten. Na de verschillende schrijfrondes is er mondelinge uitwisseling, waarbij je ongedwongen tevoorschijn kunt komen.

When we deny the story, it defines us. When we own the story, we can write a brave new ending.” -- Brené Brown

Creatief reflectief

Deze schrijfcyclus is strikt genomen geen cursus 'creatief schrijven'. Evenmin betekent ‘autobiografisch schrijven’ dat we toewerken naar jouw vuistdikke levensverhaal. Wel wordt je creativiteit aangesproken in de vorm van speelse thuisopdrachten. We maken dankbaar gebruik van genres als het ZKV (Zeer Kort Verhaal, A.L. Snijders) en flitsfictie (Ilja Leonard Pfeijffer).

TESTIMONIALS

 

“Ik heb geleerd om te durven schrijven wat ik voor me zie. Schrijf nu ook meer voor mezelf op wat me overkomt. Als ik dat teruglees, zie ik meer verbanden in mijn leven. Dat helpt me.” – Arlette Korteweg

 

"Schrijven met Willem Jan is door de jaren een begrip geworden binnen het CvZ. Gevarieerde opdrachten, verrassende uitkomsten en een relaxte sfeer. Ik doe weer mee!” – Marijke Brandt

 

“Het is altijd maar weer genieten van je creatieve en deskundige leiding.” – Vera van Soelen

 

“Fantastisch om te ervaren hoe je met schrijven gaat zien wat je eigenlijk denkt.” -- Joop van Haaften


Schrijven in de 4 bestaansdimensies

Deze workshops voeren je langs vier aspecten van existentiële coaching. Coach jezelf al schrijvend aan de hand van de vier bestaansdimensies:

 

Fysiek– lichamelijkheid, materie en natuur

Sociaal– verbinding met anderen

Psychisch– persoonlijke ontwikkeling en zelfbeleving

Spiritueel– zelfoverstijgende zingeving

 

Waar in je leven word je geregeerd door de verhalen waar je mee leeft? En waar schrijf je je eigen verhaal? Zet je leven in een nieuw perspectief.


Breinschrijven

Creatief schrijven als brainstorm-tool.

 

Wat onder de waterlijn leeft naar boven halen.

Het onzichtbare zichtbaar maken.

Ideevorming spelenderwijs.

 

Resultaat: Je missie en visie op een A4'tje.