Workshops

Het verhaal dat je leeft ©


Zin in een APK voor de ziel? Dan is zelfreflectie aan de hand van creatieve schrijfopdrachten iets voor jou.

 

HET VERHAAL DAT JE LEEFT is een oefening in ervaringsgericht schrijven. Het is het bewijs dat je leeft, en tegelijkertijd een weergave van het script dat je bewust of onbewust uitleeft. Je eigen ervaringen vormen letterlijk je betekenis. Wat we in elkaar kunnen herkennen en erkennen: de verhalen waardoor we ons laten regeren, en het unieke persoonlijke verhaal.

 

Narratieve psychologie

De narratieve psychologie gaat ervan uit dat de mens wordt bepaald door zijn of haar verhaal over zichzelf. 'Zichzelf' is daarbij te verstaan als een verzameling van gedachten, ideeën en gevoelens.

De theorie en de oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het autobiografisch geheugen en de functie van herinneringen en levensverhalen.

Zo kan je door jezelf de juiste vragen te stellen betekenisvolle ervaringen een plaats geven en bepaalde episodes uit je leven op een andere manier bezien. Je beweegt van het dominante verhaal naar het alternatieve verhaal.

 

Meer weten over het hoe en wat? Lees Op verhaal komen: je autobiografie als bron van wijsheid van Ernst Bohlmeijer en Gerben Westerhof.

 

Wat je kunt verwachten

We zijn relaxed bezig tijdens het schrijven. Geen prestatie- of resultaatdwang dus. Je maakt contact met wat er speelt in je leven en schrijft erover aan de hand van aansprekende opdrachten. Na de verschillende schrijfrondes is er mondelinge uitwisseling, waarbij je ongedwongen tevoorschijn kunt komen.

When we deny the story, it defines us. When we own the story, we can write a brave new ending. -- Brené Brown

Creatief reflectief

Deze schrijfcyclus (doorgaans 5 workshops) is strikt genomen geen cursus 'creatief schrijven'. Evenmin betekent ‘autobiografisch schrijven’ dat we toewerken naar jouw vuistdikke levensverhaal. Wel wordt je creativiteit aangesproken in de vorm van speelse thuisopdrachten. We maken dankbaar gebruik van genres als het ZKV (Zeer Kort Verhaal, A.L. Snijders) en flitsfictie (Ilja Leonard Pfeijffer).

TESTIMONIALS

 

“Ik heb geleerd om te durven schrijven wat ik voor me zie. Schrijf nu ook meer voor mezelf op wat me overkomt. Als ik dat teruglees, zie ik meer verbanden in mijn leven. Dat helpt me.” – Arlette Korteweg

 

"Schrijven met Willem Jan is door de jaren een begrip geworden binnen het CvZ. Gevarieerde opdrachten, verrassende uitkomsten en een relaxte sfeer. Ik doe weer mee!” – Marijke Brandt

 

“Het is altijd maar weer genieten van je creatieve en deskundige leiding.” – Vera van Soelen

 

“Fantastisch om te ervaren hoe je met schrijven gaat zien wat je eigenlijk denkt.” -- Joop van Haaften


Schrijven in 4 dimensies


Deze workshop voert je langs vier aspecten van existentiële coaching. Coach jezelf al schrijvend aan de hand van de vier bestaansdimensies:

  1. Fysiek – lichamelijkheid, materie en natuur
  2. Sociaal – verbinding met anderen
  3. Psychisch – persoonlijke ontwikkeling en zelfbeleving
  4. Spiritueel – ego overstijgende zingeving

Waar in je leven word je geregeerd door de verhalen waar je mee leeft? En waar schrijf je je eigen verhaal? Zet je leven in een nieuw perspectief.

Breinschrijven


Creatief schrijven als brainstorm-tool.

 

Wat onder de waterlijn leeft naar boven halen.

Het onzichtbare zichtbaar maken.

Ideevorming spelenderwijs.

 

Resultaat: Je missie en visie op een A4'tje.