Workshops


Het verhaal dat je leeft

Zin in een APK voor de ziel? Dan is zelfreflectie aan de hand van creatieve schrijfopdrachten iets voor jou.

 

HET VERHAAL DAT JE LEEFT is een oefening in ervaringsgericht schrijven. Het is het bewijs dat je leeft, en tegelijkertijd een weergave van het script dat je bewust of onbewust uitleeft -- een spiegel die je jezelf voorhoudt. Je eigen ervaringen vormen letterlijk je betekenis.

 

Narratieve psychologie

De theorie en de oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het autobiografisch geheugen en de functie van herinneringen en levensverhalen. Door jezelf de juiste vragen te stellen kun je valkuilen ontdekken, onprettige gebeurtenissen een plaats geven en bepaalde episodes uit je leven op een andere manier bezien.

 

Wil je meer weten over het hoe en wat, lees dan Op verhaal komen: je autobiografie als bron van wijsheid van Ernst Bohlmeijer & Gerben Westerhof.

 

Wat je kunt verwachten

We zijn ontspannen en aandachtig bezig tijdens de schrijfcyclus. Geen prestatie- of resultaatdwang dus. Je maakt contact met wat er speelt in je leven en schrijft erover aan de hand van

aansprekende opdrachten.

 

Na de verschillende schrijfrondes is er mondelinge uitwisseling, waarbij je ongedwongen tevoorschijn kunt komen. 

Creatief reflectief

Deze schrijfcyclus is strikt genomen geen cursus 'creatief schrijven'. Evenmin betekent ‘autobiografisch schrijven’ dat we toewerken naar jouw vuistdikke levensverhaal. Wel wordt je creativiteit aangesproken in de vorm van speelse thuisopdrachten. We maken dankbaar gebruik van genres als het ZKV (Zeer Kort Verhaal, A.L. Snijders) en flitsfictie (Ilja Leonard Pfeijffer).

When we deny the story, it defines us. When we own the story, we can write a brave new ending.” -- Brené BrownBreinschrijven

Creatief schrijven als brainstorm-tool.

Wat onder de waterlijn leeft naar boven halen.

Het onzichtbare zichtbaar maken.

Ideevorming spelenderwijs.

 

Resultaat: Je missie en visie op een A4'tje.Schrijfcoach

Willem Jan van den Brink studeerde Engelse taal- en letterkunde (VU Amsterdam). Zijn achtergrond bestaat verder uit lesgeven en een werkzaam leven in marketing en communicatie. Hij voltooide de opleiding ‘Counseling in Existentieel Welzijn’ (KU Leuven) en heeft een voorliefde voor boeddhistische wijsheid en praktische filosofie. Bij het Centrum voor Zelfbezinning in Leusden is hij actief als gespreksleider en coach reflectief schrijven.