Stijltips

Schrijf specifiek, niet algemeen

Geen huis maar boerderij. Geen bloem maar roos. Geen maaltijd als het om een lunch gaat en geen herfst als september beter op zijn plaats is.

 

Laat werkwoorden werken

De auto ging door de bocht is minder suggestief dan de auto scheurde door de bocht. Er ligt een wereld van nuances in lopen, wandelen, stappen, hollen, rennen en kuieren. De kachel snorde klinkt anders dan de kachel brandde.

 

Vermijd de lijdende vorm

De lijdende vorm werkt vertragend (iets wordt gedaan door iemand). Schrijf vooral in de bedrijvende vorm (iemand doet iets).

 

Pas op met bijvoeglijke naamwoorden

Wees zuinig met adjectieven. Als je ze gebruikt, gebruik ze dan functioneel. Maisgeel  is sprekender dan geel. Inktzwart  is zwarter dan zwart.

 

Gebruik stijlfiguren

Beeldspraak ligt voor de hand. ‘Iemand een hart onder de riem steken’. ‘Met iemand de kachel aanmaken’. Figuurlijk bedoelde uitdrukkingen zorgen voor spanning en verrassing.

 

Een vergelijking is een populaire vorm van beeldspraak. ‘Zo welkom als de hoofdprijs in een loterij’. ‘Hij is zo groen als gras’. ‘Zij is zo glad als een aal’.

 

Denk om de zinslengte

Maak bij voorkeur zinnen van circa 12 woorden. In zo’n zin ligt meestal niet meer dan één gedachte en dat bevordert de begrijpelijkheid van teksten. Wissel langere zinnen af met kortere zinnen.

 

Houd in de zin het onderwerp en het gezegde zo dicht mogelijk bij elkaar. Vermijd ‘tangconstructies’. (Mijn broer heeft altijd al graag een goed glas bier gedronken – tussen de cursieve woorden zit het grootste gedeelte van de zin als in een tang gevangen.)

 

Schrijf beeldend

Maak gebruik van je zintuigen: zien, horen, voelen (tastzin), ruiken, proeven. Vind de juiste woorden voor je zintuiglijke ervaring.

Vorm en inhoud

Drama

Conflict is de kern van elk drama. Contrast is onmisbaar in de constructie.

 

Verhaalstructuur

Staging – actoren, factoren, tijd en plaats

Plotontwikkeling – wie doet wat en wat zijn de gevolgen

Cognitieve spanning – conflictoplossing

 

Mythisch patroon

Held / Vijand / Helpers

De oproep tot avontuur > Beproevingen > Thuiskomst met verworven inzicht

 

Levenspad metafoor

Waar kom je vandaan? > Waar ben je nu? > Waar ga je heen?

Dagboekschrijven

Download
Trouw 5-4-2020
Dagboekschrijven.pdf
Adobe Acrobat document 1'022.7 KB